Crònica d’una mort anunciada

El mes de setembre de l’any 2016 el Ple del Consistori votava a favor de la resolució del contracte amb la concessionària Illa Activa, en tant que havia fet fallida econòmica i es trobava en concurs de creditors, una de les raons objectives que preveu la llei per resoldre-ho. En aquell moment, l’Ametlla en Comú Podem, formant part de l’oposició, va votar a favor i es va posar del costat dels interessos del Consistori.

Pocs dies després, Illa Activa va presentar una proposta de viabilitat econòmica als jutjats per poder sortir del concurs de creditors. Aquesta proposta plantejava anar pagant un deute de més de 6 milions d’euros als seus creditors, justificat únicament amb els ingressos que rebia de l’Ajuntament. L’Ajuntament va al·legar mitjançant un informe d’intervenció de la inviabilitat econòmica del conveni plantejat per Illa Activa i, així i tot, l’advocat representant de l’Ajuntament, per indicacions de l’alcalde, va votar favorablement contravenint el mandat del Ple i les al·legacions anteriorment presentades, posant la resolució del contracte en contradicció.

Sembla evident que la solvència econòmica de la concessionària era sense cap mena de dubte inviable, i des de l’Ajuntament es sabia des de feia temps. L’única pregunta era: ¿Quant temps podia durar, i a quin cost? La resposta va venir just després de la pandèmia, quan va arribar el moment d’haver de tornar a pagar tots els préstecs que havien demanat (molts durant la pandèmia tot i haver-hi moratòries i ERTES) i la part del conveni mitjançant el qual havien d’anar pagant als creditors que acumulaven des de l’anterior concurs de creditors, que segons el pla presentat cada any havia de ser més gran.

A l’Ametlla en Comú Podem vam estar sempre fent costat a l’Ajuntament quan estàvem a l’oposició, i vam ser molt crítics en el moment que el govern de JUNTS+PSC va contravenir al Ple i va fer una pilotada endavant per no haver-se d’enfrontar al tancament de llavors. La pregunta és, quants diners ens hauríem pogut estalviar? La resposta serà complicat poder-la tenir mai, però segurament molts diners, molts.

El que no vam fer mai des de l’oposició és comprar arguments de la concessionària per atacar al govern, com s’ha fet ara. Un dels arguments que hem hagut de sentir per part de l’oposició és que l’empresa havia fet fallida per culpa de l’Ajuntament, entre altres coses perquè es va imposar una quota sènior en comptes de la normal per persones amb discapacitat, 24 persones en total, amb un descompte de 20 €. És això el que ha creat la fallida?

Mirant al futur, veiem també una oportunitat de poder millorar el centre esportiu municipal i fer-lo més popular i accessible per a tothom, tenir una gestió més directe, i fins i tot poder ampliar-lo.
No ens agrada que les persones treballadores del centre perdin la seva feina, i pensem que s’hauria d’intentar que la puguin recuperar en un futur, però tenim clar que la gestió del CEM no podia continuar en aquestes mans.

Des de l’Ametlla en Comú Podem volem aprofitar aquesta columna del diari de desembre per desitjar-vos una bones festes i una
bona sortida d’any.


Scroll al inicio